Wonen met zorg op maat

logo_name
banner-pand
header_overlay

TE HUUR: Luxe zorgappartementen voor 55+ers

header-img-right-top-small-1
Te huur 54 zorgappartementen

/ Historie

Een bijzondere plek met een uniek verhaal

Huize Liesbosch was al een ‘thuis’ in 1830. Dit willen we graag zo houden. Daarom wordt het totale pand aangepast aan de woonwensen van nu.

“Huize Liesbosch is een gebouw met karakter. Een prachtig pand met een bijzondere geschiedenis. Deze historie speelt de hoofdrol in de toekomst. Het gevoel van het oorspronkelijke gebouw is het vertrekpunt van de renovatie. Alle vernieuwingen hebben raakvlakken met het verleden.” (Abe Hielkema, Havermans:Hielkema, architect project Huize Liesbosch)

Bent u benieuwd naar de geschiedenis van Huize Liesbosch? Lees hier de bijzondere historie.

Een genotvol verblijf

Oorspronkelijk stond op de plek van Huize Liesbosch een herenhuis: ‘Kasteel Huize ten Bosch’. Al in 1830 was dit het thuis van een oud-militair.

1879-1904 Hotel Huis ten Bosch

In 1879 werd herenhuis ‘Kasteel Huize ten Bosch’ door de exploitant van de suikerfabriek Zwartenberg uit Leur aangekocht. Hij richtte het gebouw als hotel in. Het was er aangenaam vertoeven. Een aanbeveling uit die tijd:

“Wanneer na maanden langen arbeid lichaam en geest behoefte gevoelen aan ontspanning, dan is hotel Huis ten Bosch alleszins aan te bevelen, zowel voor zomer als voor winterverblijf. Van hier keert men niet afgemat door het reizen naar verder gelegen hotels of het buitenland, doch geheel verfrist en versterkt huiswaarts en bewaart men een plezierig aandenken aan een genotvol verblijf.”

1904-1921 Klooster

In 1904 kwam het hotel in eigendom van de zusters Benedictinessen van het H. Sacrement. Zij voegden aan het voormalige hotel een vleugel met rectoraat toe. Vanaf 1912 werd het pand betrokken door de Paters van het H. Hart. Het pand werd gebruikt voor scholing van Fraters.

1921 – 1971 Opleidingsinstituut

Door de komst van vele Fraters werd het pand in 1921 uitgebreid met de vleugel ‘Groenendaal’. Om nog meer ruimte te creëren werd tussen 1933 en 1936 het oorspronkelijke hotel gesloopt. Hiervoor in de plaats kwam een nieuw hoofdgebouw. Met het oog op verdere uitbreiding werd deze nieuwbouw voorzien van een fundering die in de toekomst een extra verdieping zou kunnen dragen.

1971 -nu

Door de afnemende aantallen Fraters werd besloten het ‘Groot Seminarie’ af te stoten. In oktober 1970 vertrok de laatste groep Fraters. Het gebouw werd verkocht aan ‘De Kleine Zusters van de H. Joseph’. Tot aan het einde van de twintigste eeuw werkten de Zusters in ziekenhuizen, inrichtingen en scholen. Zij zorgden voor ouderen, zieken, geestelijk en lichamelijk gehandicapten en kinderen.

Huize Liesbosch: nu & in de toekomst

Het verleden en heden ontmoeten elkaar in Huize Liesbosch. Daar waar de Zusters zich inzetten voor ouderen, zijn ze nu zelf bewoners en worden ze verzorgd. Het voormalige hotel ‘Huis ten Bosch’ vormt de basis van de nieuwe ambiance: bewoners voelen zich snel thuis. Thuis in een gemoedelijke omgeving. De cirkel is daarmee rond: een genotvol verblijf in een gastvrije omgeving.

liesbosch-vroeger

"Een prachtig pand met een bijzondere geschiedenis"